Louizalaan 176 - 1000 Brussel
Tel. 02 646 22 08 02 646 22 08

Honden

Steriliseren en castreren

VETOCAMBRE - Sterilisatie & Castratie

Teefjes

Het is meestal tussen acht en zestien maanden dat een teefje voor het eerst loops wordt. Indien u wenst te kweken met uw teefje dan kan dat vanaf de derde loopsheid of vanaf twee jaar voor rassen die slechts éénmaal per jaar loops worden.

Indien u niet wenst te kweken dan is het aangeraden om teefjes te steriliseren voor de volgende redenen; tijdens de loopsheid veranderen teven van gedrag en trekken ze reuen aan. Tijdens deze periode verliezen ze ook bloed en lopen ze gemakkelijker weg. Niet gesteriliseerde teefjes hebben een veel hoger risico om melkkliertumoren te ontwikkelen. Op hogere leeftijd kan de baarmoeder van een niet gesteriliseerde teef ontstoken raken. Ze moeten dan dringend geopereerd worden en deze operatie is gezien de leeftijd en de vaak slechte toestand van de teef soms erg risicovol.

De sterilisatie heeft ook bijwerkingen zoals. Zo is er een verlaging van het basale metabolisme waardoor u preventief slechts ¾ van de normale hoeveelheid voedsel geeft. Anders kan de teef in gewicht toenemen. Bij sommige teven, vooral bij grote rassen, kan het gebeuren dat door de verlaagde hormoonspiegel urine incontinentie voorkomt. Er bestaan behandelingen om dit te verhelpen. Het is belangrijk voor u om te weten dat het percentage incontinentie veel lager ligt bij gesteriliseerde teven dan het percentage melkkliertumoren en baarmoederontstekingen bij niet-gesteriliseerde teven.

Castratie van de hond

Uw hond kan vanaf de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd of gecastreerd worden. 

Castratie van uw hond kan overwogen worden indien uw hond, agressief is tegenover andere reuen, uw hond vaker wegloopt of om andere medische redenen zoals, tumoren en afwijkingen aan teelballen.

Door een castratie wordt uw hond meestal rustiger maar het zal zijn karakter niet helemaal veranderen. U zal het effect van de castratie pas na enkele weken ervaren.

Tijdens een castratie worden de teelballen weggenomen en zo ook de belangrijkste productie van mannelijke hormonen gestopt. Er blijft nog steeds een hoeveelheid van deze hormonen in het lichaam waardoor ze nog enige tijd hun werking kunnen blijven uitoefenen. Voor een afspraak of meer informatie in verband met castratie van uw hond kunt u ons altijd telefonisch bereiken.

De Operatie

Bij zowel een castratie als een sterilisatie is het belangrijk om uw hond 12 uur op voorhand geen eten te geven. Dit is belangrijk in verband met de anesthesie, anders kan uw huisdier overgeven en dit kan voor complicaties zorgen.

Castratie en sterilisatie gebeuren onder algehele anesthesie. Dit betekent dat de dierenartsen op voorhand goed de conditie van uw hond moet inschatten.

Bij Vetocambre hebben we drie check up opties waaruit u kan kiezen.

  • Check up 1 is een algemene klinische controle van uw huisdier.
  • Check up 2 is een algemene klinische controle, urine analyse en bloedanalyse.
  • Check up 3 is een algemene klinische controle, urine analyse, bloedanalyse, echo en Xray.

In deze check-up's wordt er gekeken naar de bloedspiegels van uw hond om ervoor te zorgen dat de lever en nieren normaal functioneren en het anesthetisch middel goed kunnen elimineren. Eiwit niveaus geven informatie over de binding met de verdovingsmiddelen.

Het bloed wordt ook gecontroleerd op tekenen van hormonale ziekte, diabetes, infectie of ontsteking. De echo en Xray zijn belangrijk om naar de grootte en vorm van de organen te kijken; hart, longen en nieren. Afhankelijk van de resultaten worden de risico's van de interventie ingeschat.

Zeker bij honden met een oudere leeftijd of een voorgeschiedenis is het erg belangrijk dat er een check-up wordt gedaan.

De hond komt  ’s morgens dus nuchter binnen (12 uur geen eten meer, drinken mag blijven staan). Normaal gezien kan u uw hond tussen 16.00 en 17.00 weer ophalen.

De ingreep zelf

Vetocambre beschikt over twee operatiezalen en drie operatietafels.

Beide operatiekamers beschikken over hoge kwaliteit monitoren en materialen om de operaties zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor de onderhouds-anesthesie werken we met isofluraan, een zeer veilig anesthetisch gas dat ervoor zorgt dat de patiënten snel ontwaken.

Tijdens de narcose zorgen gespecialiseerde toestellen zoals een capnograaf en een pulsoximeter voor een nauwgezette monitoring. Alle patiëntjes krijgen eveneens een intraveneuze katheter en ze worden rustig wakker in de recovery die hiervoor speciaal is uitgerust. We hechten veel belang aan de preventie van postoperatieve pijnen.

Via een insnede op de buik worden bij teefjes de eierstokken verwijderd. Enkel als we merken dat de baarmoeder er niet meer gezond uitziet (gevuld met vocht, cysten,…) wordt deze mee uitgehaald. Daarna wordt de buik in 3 lagen dichtgehecht. Eerst de buikspieren dan de subcutis en daarna de huid.

Bij de mannelijke honden worden via een insnede net voor de balzak de teelballen verwijderd. Deze wonde wordt ook gehecht. Na 10 dagen is er een controle bezoek. Hier worden de draadjes verwijderd en wordt er gekeken of alles in orde is met uw huisdier.

Voor een afspraak of bijkomende informatie in verband met sterilisatie of castratie kan u met ons contact opnemen.

Vaccinatie

Bij vaccineren wordt er een beetje van een verzwakte ziekteverwekker bij uw huisdier ingespoten. Dit zorgt ervoor dat uw hond immuniteit kan opbouwen tegen deze ziekte. Indien uw hond later geïnfecteerd raakt met deze ziekte zal hij nauwelijks symptomen krijgen. Zijn immuunsysteem zal de ziekte herkennen en uw hond is beschermd tegen deze ziekteverwekker.

Dankzij de vaccinaties zijn er ziektes die bijna niet meer voorkomen in België. Toch blijven ze uiterst belangrijk, omdat het stoppen met vaccineren kan zorgen voor een zeer snelle terugkeer van deze ziektes.

Puppy’s zijn de eerste weken beschermd door de afweerstoffen via de moedermelk. Na 5 tot 15 weken verdwijnt deze maternale immuniteit. Puppies van deze leeftijd zijn dus erg gevoelig. Voordat u besluit een puppy te kopen, is het ook heel verstandig om je goed te laten informeren.

Voor puppy's zijn verschillende vaccinatieschema's mogelijk. Alles hangt af van de leefomgeving  waar het pupje geboren wordt. De eerste vaccinaties worden meestal gegeven bij 8-9 weken.

Indien u hier vragen over heeft, maak gerust een afspraak hier voor.

Voor volwassen honden is het belangrijk minimaal een jaarlijkse controle in te lassen, om de inentingen bij te houden en de algemene gezondheidstoestand na te kijken. Tegen welke ziektes kunnen honden gevaccineerd worden?

Ziekte van Carré of Distemper

De ziekte van Carré wordt veroorzaakt door een virus dat ontstekingen kan geven van de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. Het virus is nauw verwant aan het mazelenvirus. Het wordt gemakkelijk verspreid door direct contact met geïnfecteerde honden. Het virus is aanwezig in afscheidingen uit de neus en ogen, waaruit zich gemakkelijk deeltjes in de lucht vormen. Geïnfecteerde honden die de besmetting overleven kunnen het virus gedurende maanden blijven uitscheiden. Besmetting vindt in een groep honden, zoals in kennels en bij hondenshows, zeer snel plaats. Daarom is vaccinatie in dergelijke omstandigheden verplicht. Net als bij virale hepatitis bij de hond is de introductie van een besmette pup, wellicht afkomstige van een broodfokker zonder vergunning, de meest voorkomende oorzaak van een uitbraak van hondenziekte. Ook in asielen kunnen zich uitbraken voordoen. Koorts, diarree, conjunctivitis, pneumonie zijn vaak voorkomende symptomen maar ook neurologische problemen kunnen optreden. Honden en fretten kunnen in het ergste geval aan de ziekte overlijden. Afhankelijk van de omgeving waarin de pup zich bevindt, kan er vanaf 6 weken tegen deze ziekte worden gevaccineerd.

Hepatitis

Hepatitis is een besmettelijke leverziekte. Dit virus veroorzaakt een virale hepatitis die honden van alle leeftijden ziek kan maken. Het zijn echter jonge honden die het meest gevoelig zijn.

Het virus wordt uitgescheiden en verspreid via het speeksel, de ontlasting en voor zeer lange tijd ook via de urine.

De symptomen zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen onder andere koorts tot een zeer ernstige ontsteking van de lever. Indien het in een vroeg stadium ontdekt wordt en behandeld, is genezing mogelijk. Maar wanneer de lever eenmaal is ontstoken, loopt de koorts hoog op en kan het dodelijk zijn. Bij jonge honden kan het zelfs een zeer plotse dood veroorzaken. Hepatitis is niet altijd even makkelijk te constateren. De symptomen kunnen aanvankelijk bijvoorbeeld sterk lijken op die van die ziekte van Carré.

Parvovirus

Parvo is een zeer besmettelijke ziekte die sinds de jaren ’80 bij honden bekend is. Het is een virus dat zich snel verspreid door middel van de ontlasting en braaksel van honden. Het behoort tot één van de meest resistente virussen en kan alleen bestreden worden met zeer agressieve desinfectantia.

Alle honden zijn gevoelig voor dit virus. Toch komt het vaker voor bij bij jonge honden tot een leeftijd van 1 jaar. In eerste instantie zal de hond onrustig worden, gevolgd door het niet willen eten. Daarna zal braken optreden, de hond houdt niks meer binnen en er kan bloed bij het braaksel meekomen. Tevens zal de hond  last krijgen van waterdunne bloederige diarree. Door het vele braken en de heftige diarree heeft de hond grote kans op uitdroging. Ook gaat het vaak gepaard met hoge koorts. Voor pups en verzwakte dieren is deze ziekte vaak fataal. Vaccinatie kan vanaf zes weken.

Leptospirose of de ziekte van Weil

Leptospirose is een zoönose, dit wil zeggen dat de ziekte overdraagbaar is naar de mens. De kiem is een soort bacterie en de besmetting gebeurt via contact met de urine. Besmette dieren, en dus ook honden, kunnen als reservoir fungeren en de bacterie uitscheiden via de urine. De leptospiren kunnen een tijd overleven in het milieu. Een belangrijke bron van infectie is de uitscheiding via de urine van ratten. Ook door direct contact via bijtwonden of het eten van een kadaver kan besmetting optreden. Na besmetting verspreidt de bacterie zich via de bloedbaan. De bacteriën kunnen zich nestelen in verschillende organen die vervolgens slechter gaan functioneren. Vooral de lever en de nieren zijn gevoelig. Eerst weigeren de honden te eten, ze worden suf en hebben koorts. Daarna krijgen ze geelzucht, ze braken en hebben diarree waardoor ze vermageren. Tegen deze kiem dienen honden minstens éénmaal per jaar te worden gevaccineerd.

Kennelhoest

Kennelhoest is een ziekte die vaak veroorzaakt wordt door een combinatie van virussen en bacteriën. Kennelhoest bij de hond is een besmettelijke infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp). De naam kennelhoest suggereert dat het alleen maar in kennels voorkomt, maar dat is niet juist. Elke hond die met andere honden in aanraking komt kan kennelhoest krijgen. Ze wordt gekenmerkt door een droge hoest en kan soms vrij resistent zijn tegen de gegeven behandelingen. Hondenshows en kennels verplichten vaak een specifieke inenting die jaarlijks moet herhaald worden.

Hondsdolheid of Rabies

Rabiës is een zoönose, wat betekent dat de ziekte kan worden overgedragen van dieren op mensen. De ziekte komt wereldwijd voor. België is echter al jaren rabiës vrij. De gevallen die bekend zijn in België van de afgelopen 20 jaar hebben de infectie elders opgelopen. De infectie wordt overgedragen via het speeksel. Het gaat vrijwel altijd om een beet van een besmet dier. Besmette vleermuizen, wasberen en vossen zijn hierbij meestal de boosdoener. Rabiës is een ernstige virusinfectie van de hersenen met een altijd fatale afloop eens de symptomen zichtbaar worden.

De tijd van besmetting tot symptomen verschilt enorm: 1 week tot 8 maanden. Ook de symptomen zijn niet meteen altijd even duidelijk. Veel voorkomende symptomen zijn gedragsveranderingen, agressie, speekselen, moeite met slikken en verlammingsverschijnselen. Als eenmaal de symptomen zich voordoen is het verloop erg progressief en volgt de dood meestal binnen 7 dagen.

Behandeling van deze ziekte is helaas niet mogelijk. Wel kunnen mensen en dieren behandelen indien ze net gebeten zijn door een besmet dier. Eigenlijk is dit een vorm van preventie, aangezien diegene op dat moment nog geen rabiës heeft.

U kunt uw hond beschermen tegen het rabiësvirus door uw dier te laten vaccineren. Na vaccinatie is een hond volledig beschermd tegen rabiës of hondsdolheid. In België is dit niet verplicht, zolang u in België blijft.

Zodra u de grens overgaat met uw huisdier bent u verplicht uw hond van te voren te vaccineren. Uw hond moet minstens 8 weken oud zijn. Informeer tijdig naar de nodige stappen die ondernomen moeten worden om met uw huisdier te reizen. Voor sommige landen duurt het zes maanden alvorens u met uw huisdier het land binnen kan.

Babesiose

Babesiose wordt veroorzaakt door de bloedparasiet Babesia. De parasiet wordt overgebracht door teken, met name die in warmere landen wonen.

Tussen de 1-3 weken na infectie krijgt de hond koorts, bloedarmoede en hij plast roodbruine urine. Sommige honden worden pas veel later ziek.

Babesiose is goed te behandelen. Indien onbehandeld, kunnen honden aan deze ziekte sterven.  Gezien de grote diversiteit van de kiem en het feit dat hij door teken wordt overgebracht, raden wij u aan een goede tekenpreventie toe te passen wanneer u zich in een risicogebied bevindt.

Voor een afspraak of bijkomende informatie in verband met onze diensten kan u altijd contact opnemen.

Tandverzorging

Tandverzorging is een zeer belangrijk onderwerp. Ongeveer 60% van de honden, katten en fretten ouder dan 2 jaar heeft een tandbehandeling nodig.  Het gebit heeft een regelmatige verzorging nodig. Zonder verzorging ontstaat eerst tandplak en daarna tandsteen dat gepaard gaat met tandvleesontsteking. Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet, deze kunnen we niet met het blote oog zien.

Indien tandplak niet wordt verwijderd door reiniging, mineraliseert het en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is de bruine, harde aanslag die u op het gebit van uw huisdier kunt aantreffen.  Tandsteen verdwijnt niet met een gewone poetsbeurt maar moet worden verwijderd door uw dierenarts met een ultrasoon detartratie toestel.

Hiervoor moet uw hond onder narcose gebracht worden. Op het tandsteen verzamelen zich vele bacteriën die dan tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Dit veroorzaakt een slechte mondgeur bij uw huisdier en leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën in de bloedcirculatie komen van deze organen. De vele bacteriën kunnen ook abcessen veroorzaken.

Het is dus heel belangrijk de vorming van tandsteen te voorkomen. Bij uw jaarlijks bezoek bij de dierenarts voor de inentingen zullen wij altijd het gebit van uw dier even controleren.

Hoe merkt u tandvleesaandoeningen bij uw dier op?

De adem van uw huisdier gaat steeds slechter ruiken. Uw huisdier heeft last van overmatig speeksel of moeite met eten. Indien dit het geval is, kunt u hier een afspraak maken. Zoals ook bij mensen, gaat het om een onderhoud dat volgens de individuele behoeften moet herhaald worden.

De behandeling

De behandeling gebeurt onder anesthesie en vereist het plaatsen van een tube in de luchtpijp om te voorkomen dat geïnfecteerde stukken tandsteen samen met het spoelwater in de longen terechtkomen. Eerst worden grote stukken tandsteen met een speciale tang verwijderd, indien het tandvlees rond de tand te ziek is wordt deze verwijderd. Daarna wordt met behulp van een ultrasoon apparaat, onder constante spoeling om het tandglazuur niet aan te tasten, het resterende tandsteen verwijderd. Daarna worden de tanden gepolierd door middel van een speciale pasta om de tanden zo gaaf mogelijk te krijgen. Hoe gaver de tanden zijn hoe langer het tandsteen wegblijft.

Tandsteen verwijdering gebeurt onder algehele anesthesie. Bij het toedienen van anesthesie zit altijd een risico verbonden, dit betekent dat de dierenartsen op voorhand goed de conditie van uw hond moet inschatten.

Bij Vetocambre hebben we drie check up opties waaruit u kan kiezen.

  • Check up 1 is een algemene klinische controle van uw huisdier.
  • Check up 2 is een algemene klinische controle, urine analyse en bloedanalyse.
  • Check up 3 is een algemene klinische controle, urine analyse, bloedanalyse, echo en Xray.

In deze check-up's wordt er gekeken naar de bloedspiegels van uw hond om ervoor te zorgen dat de lever en nieren normaal functioneren en het anesthetisch middel kunnen elimineren. Eiwit niveaus geven informatie over de binding met het medicijn.

Het bloed wordt ook gecontroleerd op tekenen van hormonale ziekte, diabetes, infectie of ontsteking. De echo en het radiografisch onderzoek zijn belangrijk om naar de grootte van  de organen te kijken; hart, longen en nieren. Afhankelijk van de resultaten worden de risico's van de interventie ingeschat.

Zeker bij oudere honden of bij honden met een medische voorgeschiedenis is dit erg belangrijk.

Voor een afspraak of bijkomende informatie in verband met onze diensten kan u altijd met ons contact opnemen.

Parasieten & Preventie

Een parasiet is een organisme wat zich voedt van zijn gastheer. Hij leeft hierin en zal zich proberen vermenigvuldigen. Hij zal zijn gastheer meestal niet doden maar kan deze ernstig verzwakken.

Sommige parasieten hebben een beperkte invloed op hun gastheer maar andere veroorzaken ernstig ongemak of ziekte. Naast de risico’s voor de hond zelf, zijn er ook die overdraagbaar zijn op de mens. Het is daarom van essentieel belang dat parasieten grondig en doeltreffend worden bestreden, zeker als er ook kleine kinderen in de omgeving leven.

Er zijn inwendige en uitwendige parasieten. Inwendige parasieten nestelen zich in het lichaam van uw hond. Uitwendige parasieten zitten in de vacht of in de huid. Veelvoorkomend parasieten zijn vlooien, teken en mijten.

Veel problemen kunnen voorkomen worden door goede hygiëne en preventieve maatregelen, zoals regelmatige controle, schoonmaken van de slaapplaats. Bescherm uw hond preventief tegen parasieten om klachten en besmettingen te voorkomen. Bij Vetocambre hebben we verschillende anti-parasitaire middelen aangepast aan de leeftijd en leefstijl uw hond. Sommige antiparasitaire producten voor honden zijn dodelijk voor katten, hiermee is voorzichtigheid aangeraden. Dus aarzel niet om raad te vragen.

 
Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken