Louizalaan 176 - 1000 Brussel
Tel. 02 646 22 08 02 646 22 08

Katten

Steriliseren en castreren

Katten worden geslachtsrijp rond de leeftijd van 6 à 7 maanden. Vanaf dan kan de kattin gemiddeld 2 nestjes per jaar krijgen als ze gedekt wordt door een kater tijdens haar krolsheid.

Om de dracht te voorkomen raden wij dan ook aan om uw kater of kattin op tijd te laten castreren/steriliseren.

Voordelen om uw kattin te steriliseren zijn; geen ongewenste nestjes, geen krolsheid meer en ongemakken die ermee gepaard gaan (klagend miauwen, rusteloos gedrag, onzindelijkheid,weglopen, geen risico meer op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren en geen overdracht meer van bepaalde ziektes via geslachtsgemeenschap.

Voordelen om u kater te laten castreren zijn; geen seksueel gedrag meer, minder de neiging om weg te lopen, minder vecht incidenten met gepaarde ziekte infecties door wonden, minder sterke geur van de urine, minder kans op sproeien en onzindelijkheid.

Wij raden aan om uw kater en kattin op de leeftijd van 6 maanden te laten castreren/steriliseren. In principe kan dit ook vroeger vanaf 700g lichaamsgewicht.

Operatie

Bij zowel een castratie als een sterilisatie wordt aan u gevraagd de kat 12 uur op voorhand geen eten te geven. Dit is belangrijk in verband met de anesthesie, anders kunnen de katten braken en verslikkingspneumonie krijgen die moeilijk te behandelen is.

Castratie en sterilisatie gebeurd onder algehele anesthesie. Dit betekend dat de dierenartsen op voorhand goed de conditie van uw kat moet inschatten.

Bij Vetocambre hebben we drie check up opties waaruit u kan kiezen.

  • Check up 1 is een algemene klinische controle van uw huisdier.
  • Check up 2 is een algemene klinische controle, urine analyse en bloedanalyse.
  • Check up 3 is een algemene klinische controle, urine analyse, bloedanalyse, echo en Xray.

In deze check-up's wordt er gekeken naar de bloedspiegels van uw kat om ervoor te zorgen dat de lever en nieren normaal functioneren en de anesthetisch middel kunnen elimineren. Eiwit niveaus geven informatie over de binding met het medicijn.

Het bloed wordt ook gecontroleerd op tekenen van hormonale ziekte, diabetes, infectie of ontsteking. De echo en het radiografisch onderzoek zijn belangrijk om naar de grootte van  de organen te kijken; hart, longen en nieren. Afhankelijk van de resultaten worden de risico's van de interventie ingeschat.

Zeker bij  oudere katten of bij katten met een voorgeschiedenis is dit erg belangrijk.

De katten komen ’s morgens nuchter binnen (12 uur geen eten meer, drinken mag blijven staan). Tussen 16.00 en 19.00 kunnen de katten terug worden opgehaald. Wij raden aan de kat 10 dagen binnen te houden na de ingreep.

De ingreep zelf

Vetocambre beschikt over twee operatiezalen en drie operatietafels.

Beide operatiekamers beschikken over hoge kwaliteit monitoren en materialen om de operaties zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor de onderhouds anesthesie werken we met isofluraan, een zeer veilig anesthetisch gas dat ervoor zorgt dat de patiënten snel ontwaken.

Tijdens de narcose zorgen gespecialiseerde toestellen zoals een capnograaf en een pulsoximeter voor een nauwgezette monitoring. Alle patiëntjes krijgen eveneens een intraveneuze katheter en ze worden rustig wakker in de recovery die hiervoor speciaal is uitgerust. We hechten veel belang aan de preventie van postoperatieve pijnen.

Via een insnede op de buik worden bij kattinnen de eierstokken verwijderd. Enkel als we merken dat de baarmoeder er niet meer gezond uitziet (gevuld met vocht, cysten,…) wordt deze mee uitgehaald.

Daarna wordt de buik in 3 lagen dichtgehecht. Eerst de buikspieren dan de subcutis en daarna de huid. Bij de katers worden via een insnede op de balzak de teelballen verwijderd. De wonde wordt niet gehecht maar geneest vanzelf.

Na 10 dagen is er een controle bezoek. Hier worden de eventuele draadjes verwijderd en wordt er gekeken of alles in orde is met uw kat.

Voor een afspraak of bijkomende informatie in verband met sterilisatie of castratie kan u met ons contact opnemen.

Vaccinatie

Tot de leeftijd van 8 à 12 weken zijn kittens beschermd door antistoffen die ze van hun moeder kregen. Na deze periode is het belangrijk dat een nieuwe bescherming wordt verkregen door uw kat te vaccineren.

Bij vaccineren wordt er een beetje van een verzwakte ziekteverwekker bij uw dier ingespoten. Dit zorgt ervoor dat uw kat immuniteit kan opbouwen tegen deze ziekte. Indien uw kat later geïnfecteerd raakt met deze ziekte zal hij nauwelijks symptomen krijgen. Zijn immuunsysteem zal de ziekte herkennen en uw kat is beschermd tegen deze ziekteverwekker.

Kattenziekte

Deze zeer besmettelijke ziekte wordt gekenmerkt door braken en diarree en kent een fataal verloop bij 90% van de kittens. De kattenziekte wordt veroorzaakt door het panleucopenie virus. De kat kan via het maagdarmkanaal (ingestie) geïnfecteerd worden. Het virus zit in alle uitscheidingsproducten van de kat (speeksel, braaksel, traanvocht, ontlasting). Ook kan de kat besmet worden door indirect contact. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat de kat in contact komt met besmette voorwerpen zoals; voerbakjes, transport mandje, vloer, kattenbak en kleding. Maar ook vlooien kunnen het virus overbrengen. Het probleem is dat het virus lang in de omgeving kan blijven en zeer resistent is tegen de meeste desinfectiemiddelen. Dankzij de vaccinaties komt deze ziekte minder vaak voor.

Chlamydiose

Chlamydiose bij katten is een infectie van de ogen die veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydophila felis. Deze ziekte komt over de hele wereld voor. Mensen kunnen hier ook mee besmet raken, maar de kans is zeer klein. De ziekte is erg besmettelijk van kat tot kat en komt voor op alle leeftijden. Vooral jonge katten en kittens die in groepsverband leven lopen een hoog risico. De kenmerken van deze ziekte zijn; conjunctivitis (ontsteking van het slijmvlies van de ogen en oogleden), niezen en afscheiding uit de neus. Soms kunnen de longen er ook bij betrokken zijn. Gelukkig loopt deze ziekte zelden fataal af. Het lastige aan deze ziekte is dat het vaak erg besmettelijk is en in een huishouden met meerdere katten kan zorgen voor een hardnekkig probleem. De bacterie kan in de omgeving eenvoudig gedood worden door desinfecterende middelen en overleeft niet lang buiten de kat.

Niesziekte

Niesziekte is een zeer besmettelijke ziekte waardoor de katten vooral niezen en tranende ogen hebben. De dieren hebben een verlaagde eetlust en soms zelf zweren in de mond of op de tong. De ziekte kan letsels veroorzaken aan de luchtwegen en ook op de ogen, in extreme gevallen kan ze evolueren tot de dood. Het is een zeer frequent voorkomende ziekte die ongeveer 90% van de respiratoire ziektes bij de kat veroorzaakt. Katten van alle leeftijden en rassen kunnen niesziekte krijgen. Net als bij andere infectieuze aandoeningen is de kans op het krijgen van niesziekte groter bij dieren die in grote groepen leven. Katten die gebruikt worden in de fokkerij, kittens, katten wonend in asiels en zwerfkatten hebben een vergrote kans om de ziekte te krijgen.

Ongevaccineerde katten, kittens, oude katten en katten met een verminderde weerstand hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van niesziekte. Door een slechte eetlust en uitdroging kan de algemene gezondheid van deze dieren snel verslechteren. In het ergste geval kunnen dieren aan de ziekte overlijden. Het komt bij katten van alle leeftijden en beide geslachten voor. Vooral Calicivirussen en Herpesvirussen veroorzaken deze ziekte en zelf wanneer een kat genezen is, blijft ze drager en kan ze andere katten infecteren.

Kattenleukose

Deze ziekte, veroorzaakt door een retrovirus, (Feline leukemie virus) vertaalt zich vooral door een gedaalde immuniteit en het verschijnen van tumoren. Het komt wereldwijd voor maar door vaccinatie is de aanwezigheid van het virus in Europa klein. Besmetting kan bij katten gebeuren via het speeksel (bijten en likken), via de kattenbak en via de moedermelk. De besmetting kan eveneens plaatsvinden tijden de dracht. Als een drachtige poes wordt besmet met leucose leidt dat meestal tot abortus of wegkwijnende kittens.

Een kat kan besmet blijven met het virus of het lichaam elimineert het leukemievirus. Dit verschilt van kat tot kat. De meeste katten weten het virus te elimineren en worden immuun voor het virus. Het elimineren van het leukemie virus kan maanden duren. Als het FeLV virus niet geëlimineerd wordt blijft het virus aanwezig in het beenmerg. Katten die het virus niet weten te elimineren krijgen meestal op latere leeftijd tumoren van het lymfeklierstelsel, ofwel maligne lymfomen (tumoren).

Deze vaak voorkomende ziekte wordt wel eens verward met kattenaids. Ze is specifiek voor de kat en kan niet aan de mens worden overgedragen. De diagnose kan worden gesteld aan de hand van eenvoudige bloedtesten. Vaccinatie tegen deze ziekte is mogelijk vanaf 9 weken. Omdat de ziekte niet zo vaak voorkomt wordt deze vaccinatie niet altijd standaard toegepast. Laat onze dierenartsen dus weten, indien u uw kat hiertegen wilt vaccineren.

Kattenaids

FIV (Feline Immunodeficiency Virus) is een virus dat voorkomt bij de kat en de afweercellen van het lichaam aantast. Hierdoor wordt de algemene afweer van de kat verminderd. Het FIV virus is verwant aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. Daarom wordt FIV ook nog wel eens kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat ziek maken en is niet overdraagbaar naar de mens. Besmetting gebeurd via bijtwonden en vechten. Iedere kat kan op elke leeftijd besmet worden. FIV komt wereldwijd voor en treedt 3x zo vaak op 
bij ongecastreerde katers dan bij poezen. Het virus komt vaker voor bij ongecastreerde katers omdat 
deze katten meer vechten en dus ook grotere kans hebben op bijtwonden. Ook treedt FIV vaker op 
bij zwerfkatten of bij katten die veel buiten komen. De symptomen hebben een wisselend verloop en we spreken van verschillende fases. De klachten kunnen verschillen van diarree, koorts of bloedarmoede of periode van helemaal geen klachten, dit komt omdat de ziekte heel sluimerend kan gaan. Langzaam aan, dit kan maanden tot jaren duren, zal de kat steeds meer klachten krijgen. Tandvlees ontstekingen, infecties van bovenste luchtwegen, koorts, minder eten, huidaandoeningen en gezwollen lymfeklieren.

Er bestaat momenteel geen vaccin tegen deze ziekte en daarom is de beste preventie katten te steriliseren en te castreren. De diagnose kan gesteld worden door middel van een bloedtest. Deze test kan direct worden uitgevoerd op Vetocambre.

Hondsdolheid

Hondsdolheid is een ziekte die overdraagbaar is naar de mens en daarom is zij onderhevig aan een strenge sanitaire controle. Rabiës of hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen. Dit zijn infecties die overgedragen kunnen worden van dieren naar mensen door besmet speeksel of via beten of krabben. De ziekte wordt veroorzaakt door het Lyssavirus en is zonder snelle behandeling meestal dodelijk. Na het ontstaan van zenuwsymptomen kent ze een fataal verloop. In geïnfecteerde gebieden is de vaccinatie van alle katten verplicht. In België moeten katten enkel tegen hondsdolheid gevaccineerd worden indien ze naar het buitenland gaan.

Voor een afspraak of bijkomende informatie in verband met deze ziekten kunt u  met ons contact opnemen.

Tandverzorging

Tandverzorging is een zeer belangrijk onderwerp. Ongeveer 60% van de honden, katten en fretten ouder dan 2 jaar heeft een tandbehandeling nodig.

Het gebit heeft een regelmatige verzorging nodig. Zonder verzorging ontstaat eerst tandplak en daarna tandsteen dat gepaard gaat met tandvleesontsteking. Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet, deze kunnen we niet met het blote oog zien.

Indien tandplak niet wordt verwijderd door reiniging, mineraliseert het en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is de bruine, harde aanslag die u op het gebit van uw huisdier kunt aantreffen.  Tandsteen verdwijnt niet met een gewone poetsbeurt maar moet worden verwijderd door uw dierenarts met een ultrasoon detartratie toestel.

Hiervoor moet uw dier onder narcose gebracht worden. Op het tandsteen verzamelen zich vele bacteriën die dan tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Dit veroorzaakt een slechte mondgeur bij uw huisdier en leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën in de bloedcirculatie komen van deze organen. De vele bacteriën kunnen ook abcessen veroorzaken.

Het is dus heel belangrijk de vorming van tandsteen te voorkomen. Bij uw jaarlijks bezoek bij de dierenarts voor de inentingen zullen wij altijd het gebit van uw dier even controleren.

Hoe merkt u tandvleesaandoeningen bij uw dier op?

De adem van uw huisdier gaat steeds slechter ruiken. Uw huisdier heeft last van overmatig speeksel of moeite met eten. Indien dit het geval is, kunt u hier een afspraak maken. Zoals ook bij mensen, gaat het om een onderhoud dat volgens de individuele behoeften moet herhaald worden.

De behandeling

De behandeling gebeurd onder anesthesie en vereist het plaatsen van een tube in de luchtpijp om te voorkomen dat geïnfecteerde stukken tandsteen samen met het spoelwater in de longen terechtkomen. Eerst worden grote stukken tandsteen met een speciale tang verwijderd, indien het tandvlees rond de tand te ziek is wordt deze verwijderd. Daarna wordt met behulp van een ultrasoon apparaat, onder constante spoeling om het glazuur niet aan te tasten, het resterende tandsteen verwijderd.Daarna worden de tanden gepolierd door middel van een speciale pasta om de tanden zo gaaf mogelijk te krijgen. Hoe gaver de tanden zijn hoe langer het tandsteen wegblijft.

Voor een afspraak of bijkomende informatie in verband met onze diensten kan u steeds met ons contact opnemen.

Parasieten & Preventie

Wie katten heeft krijgt vroeg of laat te maken met parasieten. Een parasiet is een organisme wat zich voedt van het lichaam van zijn gastheer. Hij leeft hierin en zal zich proberen vermenigvuldigen. Hij zal zijn gastheer niet doden maar kan deze ernstig verzwakken.

Sommige parasieten hebben een beperkte invloed op hun gastheer maar andere veroorzaken ernstig ongemak of ziekte. Naast de risico’s voor de kat zelf, zijn er ook die overdraagbaar zijn op de mens. Het is daarom van essentieel belang dat parasieten grondig en doeltreffend worden bestreden Zeker als er kleine kinderen  in de omgeving leven.

Er zijn inwendige en uitwendige parasieten. Inwendige parasieten nestelen zich in het lichaam van je kat. Veelvoorkomend is Toxoplasma gondii en wormen.

Uitwendige parasieten zitten in de vacht of op de huid. Veelvoorkomend parasieten zijn vlooien, teken en mijten.

Veel problemen kunnen voorkomen worden door goede hygiëne en preventieve maatregelen, zoals regelmatige controle, schoonmaken van de slaapplaats. Bescherm je kat preventief tegen parasieten om klachten en besmettingen te voorkomen. Bij Vetocambre hebben we verschillende anti-parasitaire middelen aangepast aan de leeftijd en leefstijl uw kat. Sommige antiparasitaire producten  voor honden zijn dodelijk voor katten. Dus aarzel niet om raad te vragen.

Neem contact op voor meer informatie en een afspraak.

Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken