Louizalaan 176 - 1000 Brussel
Tel. 02 646 22 08 02 646 22 08

Konijnen

KONIJNEN

Konijnen zijn sociale dieren en zitten het liefst samen. Omdat rammen moeilijk samen gehouden kunnen worden en voedsters lastig te koppelen zijn, is de beste combinatie een gecastreerde ram en een (eventueel ook een gecastreerde) voedster. Maar hoe gaat een castratie of sterilisatie in zijn werk en waar moet u op letten?

Een sterilisatie en een castratie is een operatieve ingreep waarbij het konijn onvruchtbaar wordt gemaakt. Dit komt doordat de hormoonproducerende organen (eierstokken of testikels) worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose.

Vrouwtjes/voedsters

Voedsters kunnen worden gesteriliseerd vanaf 4 maanden. Voordelen naast de onvruchtbaarheid van steriliseren zijn; geen baarmoederontstekingen of kanker meer, geen kans op melk tumoren en een verminderde agressie. Tot 80% van de vrouwelijke konijnen krijgt op latere leeftijd kanker van de baarmoeder of melk tumoren. Indien u geen nestjes meer wilt, is het voor de gezondheid van uw konijn beter, om te steriliseren.

Mannetjes/rammen

Voordelen van het castreren van uw konijn zijn; geen nestjes meer, niet sproeien en geen agressief gedrag meer. Castratie van konijnen gebeurt het liefst rond 4 maanden. Rammetjes zijn niet-gecastreerd moeilijk samen te zetten met andere konijnen, na castratie zal het rammetje rustiger zijn en gaat samenleven gemakkelijker.

Operatie

De narcose bij een chirurgische ingreep houdt altijd een klein risico in voor de patiënt. Konijnen zijn wat gevoeliger voor verdoving dan honden of katten. Dit komt omdat konijnen veel stress gevoeliger zijn. Vetocambre heeft een ervaren team dierenartsen, die veel ervaring hebben met konijnen. Zij stellen alles in het mogelijke om de operatie en anesthesie zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Om de risico’s in te schatten, wordt uw aangeraden van te voren op consultatie te komen met uw konijn. Tijdens deze consultatie wordt uw konijn goed nagekeken. De dierenarts zal de algemene gezondheid van uw konijn onderzoeken en een risico inschatting maken voor de behandeling. Tijdens deze consultatie worden ook de voeding, leefgewoonten en voorgeschiedenis besproken alsook het vaccinatieschema uitgelegd. (zie vaccinatie)

De ingreep zelf

Vetocambre beschikt over twee operatiezalen en drie operatietafels.

Beide operatiekamers beschikken over hoge kwaliteit monitoren en materialen om de operaties zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor de onderhouds-anesthesie werken we met isofluraan, een zeer veilig anesthetisch gas dat ervoor zorgt dat uw konijn snel weer kan ontwaken.

Tijdens de narcose zorgen gespecialiseerde toestellen zoals een capnograaf en een pulsoximeter voor een nauwgezette monitoring. Alle patiëntjes krijgen eveneens een intraveneuze katheter en ze worden rustig wakker in de recovery, die hiervoor speciaal is uitgerust. We hechten veel belang aan de preventie van postoperatieve pijnen.

Via een insnede op de buik worden bij vrouwtjes konijnen de eierstokken en baarmoeder verwijderd. Daarna wordt de buik dichtgehecht. Bij de mannelijke konijnen worden via een insnede net voor de balzak de teelballen verwijderd. Deze wonde wordt gehecht.

Na 10 dagen is er een controle bezoek. Hier worden de draadjes verwijderd en wordt er gekeken of alles in orde is met uw konijn.

Voor een afspraak of bijkomende informatie in verband met sterilisatie of castratie kan u met ons contact opnemen

Vaccinatie

 

Bij vaccineren wordt er een beetje van een verzwakte ziekteverwekker bij uw huisdier ingespoten. Dit zorgt ervoor dat uw huisdier  immuniteit kan opbouwen tegen deze ziekte. Indien uw huisdier later geïnfecteerd raakt met deze ziekte zal hij nauwelijks symptomen krijgen. Zijn immuunsysteem zal de ziekte herkennen en uw huisdier is beschermd tegen deze ziekteverwekker.

Dankzij de vaccinaties zijn er ziektes die bijna niet meer voorkomen in België. Toch blijven ze uiterst belangrijk, omdat het stoppen met vaccineren kan zorgen voor een zeer snelle terugkeer van deze ziektes en met name bij konijnen sommige ziektes zeer dodelijk zijn.

Knaagdieren

Konijnen

Het voorjaar is de beste tijd om uw konijn te laten inenten, omdat vanaf dan insecten (die de ziektes kunnen verspreiden) meer voorkomen. Konijnen kunnen worden ingeënt als ze 5-10 weken oud zijn, afhankelijk van het vaccin dat wordt gebruikt. Daarna wordt er met u een vaccinatie schema opgemaakt. Voor sommige soorten konijnen gelden soms andere adviezen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts.

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen is enkele dagen tot 2 weken. De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. Deze zwellingen kunnen in één dag zo ernstig worden dat de dieren niet meer kunnen zien. Eten en drinken wordt progressief moeilijker en de dieren sterven gewoonlijk binnen de 12 dagen.

Helaas overleven maar weinig konijnen myxomatose, daarom is het belangrijk om uw konijn jaarlijks te laten inenten en maatregelen te nemen om te voorkomen dat de ziekte zich kan verspreiden. U kunt het risico op besmetting verder verkleinen door uw konijn te beschermen tegen bijtende insecten. Behandel uw konijn regelmatig met een vlooienmiddel en dek het hok eventueel af met een muskietennet.

VHS viraal haemorhagisch syndroom

VHS is een uiterst besmettelijke ziekte die hoge sterfte onder konijnen veroorzaakt. De ziekte is enkel besmettelijk voor konijnen en is ongevaarlijk voor mensen en andere diersoorten. VHS heeft twee virussoorten. De symptomen kunnen hierdoor verschillend zijn. Sommige konijnen met VHS overlijden zonder enige symptomen te hebben vertoond, andere krijgen koorts, moeite met ademhalen of problemen met het zenuwstelsel. Het virus wordt direct verspreid via contact tussen konijnen, maar ook indirect door geïnfecteerde ontlasting, urine en bloed en via voedselbakjes, schoenen en kleding.

Ook konijnen die niet buiten komen of op een plek staan waar ze niet direct contact hebben met andere konijnen kunnen besmet raken. Het is een hardnekkig virus en daarom is het van belang om uw konijn elk jaar te laten vaccineren.

 

 

Tanden

De tanden en kiezen van uw konijn groeien gedurende het gehele leven door. De snijtanden groeien 2-2.4 mm per week. Bij een normaal gebit staan de boventanden en ondertanden goed op elkaar en slijten de snijtanden zo netjes op elkaar af. Groei en slijtage zijn in evenwicht met elkaar.

Wanneer groei en slijtage van de tanden en kiezen niet in evenwicht zijn ontstaan problemen. Helaas komt vaak voor. Tandproblemen zijn één van de meest voorkomende problemen bij konijnen.

Symptomen van een gebitsproblemen zijn; niet kunnen eten, proppen maken van eten, uitspugen van het eten, vocht uit ogen en neus door ontstekingen, slechte vacht en conditie, diarree of verstopping en vermageren. Als dit het geval is heeft uw konijn een behandeling nodig.

De behandeling.

De behandeling gebeurt onder anesthesie. Anesthesie brengt altijd een risico met zich mee en konijnen zijn gevoeliger dan katten en honden hiervoor.  Aangeraden is om van te voren een consultatie te nemen indien uw konijn bij ons nog niet bekend is. Tijdens deze consultatie kan er gekeken worden naar de algehele conditie van uw konijn. Dit is belangrijk om te kunnen inschatten wat de risico’s zijn ten opzichte van de behandeling en de  anesthesie.

De narcose bij een chirurgische ingreep houdt altijd een klein risico in voor de patiënt. Konijnen zijn wat gevoeliger voor verdoving dan honden of katten. Dit komt omdat konijnen veel stress gevoeliger zijn. Vetocambre heeft een ervaren team dierenartsen, die veel ervaring hebben met konijnen. Zij stellen alles in het mogelijke om de operatie en anesthesie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Om de risico’s in te schatten, wordt uw aangeraden van te voren op consultatie te komen met uw konijn. Tijdens deze consultatie wordt uw konijn goed nagekeken. De dierenarts zal de algemene gezondheid van uw konijn onderzoeken en een risico inschatting maken voor de behandeling. Tijdens deze consultatie worden ook de voeding, leefgewoonten en voorgeschiedenis besproken alsook het vaccinatieschema uitgelegd. (zie vaccinatie)

Voor een afspraak of bijkomende informatie in verband met onze diensten kan u altijd met ons contact opnemen.

Konijnen

Inwendige Parasieten

E.cuniculi staat voor Encephalitozoön cuniculi. Het is een veel voorkomende infectieziekte bij het konijn. Het komt over de hele wereld voor. De parasiet vormt sporen en deze komen via de urine van het konijn in de omgeving terecht. Via deze sporen wordt de infectie overdragen. De sporen van de parasiet komen in het lichaam via de darm en gaan vervolgens via de bloedbaan en lymfebanen naar meerdere organen. De parasiet gaat zich meestal lokaliseren in de nieren en de hersenen, en soms in de longen, lever en hartspier. De parasiet kan ook via de placenta doorgegeven worden als het konijn drachtig is, zodat de jongen al in de baarmoeder besmet worden.

De belangrijkste symptomen zijn neurologische problemen, zoals; verlammingen,een scheve kop en omvallen. Maar ook kan het zonder symptomen gaan. Heel zelden zijn er gevallen geweest dat E. cuniculi een infectie bij de mens heeft veroorzaakt, maar alleen bij mensen met verminderde weerstand.

Indien u meer wilt weten over parasieten bij konijnen maak dan hier een afspraak.

Uitwendige parasieten

Uitwendige parasieten zijn parasieten die aan de buitenkant van het dier leven, zoals bijvoorbeeld in de vacht.

Mijten

Er zijn veel soorten mijten, de bekendste mijten bij konijnen zijn oormijt en vachtmijt. Mijten zijn spinachtige insecten die met het blote oog niet te zien zijn. Veel konijnen hebben mijten zonder dat ze er last van hebben, pas als de weerstand afneemt komen er klachten. De besmetting van mijt kan komen door andere dieren of het hooi en stro. De mijten leven in de huid en zijn daar moeilijk te bestrijden. De meeste middelen tegen mijt doden niet de eitjes, daarom is herhalen van de behandeling van groot belang. Symptomen zijn witte schilfers, huidirritatie, krabben, kale plekken en korstjes. Indien u meer informatie wenst over mijten, neem dan gerust met ons contact op.

Oormijt

Oormijt leeft in de gehoorgang van het konijn. In de beginfase ontstaat er een witte, wasachtige oorsmeer. Als de oormijt er langere tijd zit ontstaat er dikke, zwart rode, korrelige afscheiding en de oorschelp komt vol met korsten te zitten. Het konijn heeft jeuk, hij zal schudden met zijn kop en krabben aan de oren. De oorschelp wordt dikker en roder. Als de oormijt onbehandeld blijft kan het zelfs uitbreiden tot een middenoorontsteking of hersenvliesontsteking. Uw konijn zal korsten hebben op het oor, kale plekken errond en last hebben van overmatig oorsmeer.

Vlooien

Vlooien zijn de kleine zwarte insecten die leven van het bloed van het konijn. Vlooien kunnen makkelijk van dier naar dier springen en leggen eitjes in de omgeving. Bij Vetocambre kunt u terecht voor meer informatie.

Let altijd op, sommige producten tegen vlooien bij katten en honden zijn schadelijk voor het konijn. Laat u dus altijd goed informeren.

Luizen

Ook luizen zuigen bloed en irriteren de huid van het konijn. Luizen leggen witte eitjes in de vacht van het konijn, in een donkere vacht zijn ze goed te zien. Omdat in tegenstelling tot de vlo, de luis zijn eitjes in de vacht legt is besmetting van andere dieren minder waarschijnlijk. Bij behandeling is het belangrijk dat de ligplek en de vacht goed wordt schoongemaakt. Vlooien en luizen kunnen andere ziektes overbrengen daarom is juiste bestrijding belangrijk.

Teken

Buitenkonijnen kunnen last van teken hebben. Teken vullen zich met het bloed van uw konijn. De teek zal opblazen en u kunt deze vinden in de vacht van uw konijn. Teken kunnen ziektes overbrengen, daarom is controle van de vacht belangrijk.

Myiasis

Natte vacht met huidbeschadiging of ontlasting aan de kont van het konijn zijn een broedplaats voor de blauw-groene vlieg. De vlieg legt zijn eitjes in de wondjes of in de ontlasting in de vacht. Zodra de eitjes uitkomen, kruipen de larven onder de huid van het konijn. Het is zeer pijnlijk en kan lijden tot de dood.

Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer.
Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Cookie-instelling bewerken