De meest voorkomende uitwendige parasieten bij honden zijn vlooien, teken en mijten.
Vlooien
Vlooien springen van de ene hond naar de andere, of van mens naar hond en omgekeerd, en hechten zich vast aan de vacht van uw hond. De vlooien bijten in zijn huid om aan bloed te geraken en die beten jeuken. Uw hond gaat zich krabben en bijten en zo ontstaan wondjes waarlangs bacteriën in de bloedbaan komen en infecties kunnen veroorzaken. Als uw hond bij het bijten vlooien opeet, bestaat bovendien een zeer grote kans dat hij ook een lintworm krijgt. De cyclus van deze worm verloopt namelijk via de vlo.
U kunt uw hond beschermen tegen vlooien door hem preventief te behandelen met een anti-vlooienmiddel. Goed verzorgde dieren kunnen ook vlooien krijgen. Controleer daarom regelmatig zijn vacht op vlooien.
Teken
Teken leven overal in de natuur. Een teek klemt zich vast aan de huid van uw hond. Met zijn sterk ontwikkelde kaken maakt hij een gat door de huid en voedt zich met bloed. Het opgezogen bloed zorg ervoor dat de teek opzwelt. Als de teek helemaal is volgezogen, laat hij vanzelf los.
Een tekenbeet is pijnloos, maar wel gevaarlijk. De teek kan namelijk drager zijn van ziektes die via zijn beet in de bloedbaan van de hond kunnen komen. De ziekte die het meest wordt overgebracht via teken is de ziekte van Lyme maar er zijn er ook andere. Bij besmetting ontstaat een rode cirkel rond de tekenbeet. Dat is bij een hond moeilijk te zien. Besmette dieren hebben ook koorts, gezwollen lymfeklieren, sloomheid, nierproblemen, gedragsveranderingen en epilepsie. De ziekte van Lyme is met antibiotica te behandelen, en kan volledig worden genezen als deze behandeld wordt in een vroeg stadium.
U kan uw hond beschermen tegen teken met een anti-tekenmiddel. Controleer zijn vacht ook regelmatig op teken, zeker als uw hond in hoog gras of in het bos heeft gelopen. Indien uw hond een teek heeft, dan kun je die gemakkelijk verwijderen met een tekentang.
Huidmijten
Huidmijten zijn kleine parasieten, u kan ze niet zien met het blote oog. Sommige mijten zijn normale huid bewoners die in lage aantallen geen problemen veroorzaken, andere mijten kunnen schadelijk zijn en zorgen voor jeuk en huidirritatie.
Uw hond kan besmet worden door verschillende soorten mijten. Oormijten kruipen in de oren en veroorzaken jeuk. Schurftmijten graven gangen in de huid en veroorzaken zo hevige jeuk. Vachtmijten zitten in de vacht en tasten die aan, soms met haarverlies en jeuk. Demodexmijten nestelen zich in de huid en veroorzaken in sommige gevallen jeuk en kale plekken.
Ter preventie zijn verschillende producten verkrijgbaar op de praktijk: halsbanden, pipetten en ook zeer efficiënte tabletten tegen vlooien.
Voor een afspraak of bijkomende informatie in verband met onze diensten kan u steeds met ons contact opnemen.