Toxoplasmose
De zeer bekende eencellige parasiet toxoplasma gondii, wordt toxoplasmose genoemd. Hij doorloopt verschillende stadia tijdens zijn levenscyclus. Katten zijn de enige dieren die de volwassen vorm van de parasiet in zich dragen. Dat betekent dat toxoplasmose zich enkel voortplant in katten. De eitjes worden verspreid door de ontlasting van de kat. De parasiet in het lichaam verspreidt zich via bloed en lymfevocht naar andere organen zoals het hart, de ogen en het zenuwstelsel. Aangetaste organen zullen zonder behandeling afsterven. Gezonde katten krijgen meestal niet veel symptomen van deze parasiet maar oudere of zwakkere wel. Koorts, verminderde eetlust, benauwdheid en oogproblemen zijn enkele verschijnselen. Van de vele verschillende soorten wormen die katten kunnen hebben, komen lintwormen en spoelwormen het vaakst voor.
Lintwormen
Lintwormen leven in de dunne darm van je kat. Als je kat erdoor besmet is dan vindt je stukjes lintworm rond de anus terug. Lintwormen hebben een plat en wit uiterlijk en zien er een beetje uit als rijstkorrels. Deze segmenten van de lintworm bevatten enorm veel eitjes. Je kat kan deze eitjes door het hele huis verspreiden en terecht komen in bijvoorbeeld je vloerbedekking. Een goede hygiëne is dus heel erg belangrijk.
De besmetting gebeurt het meest via vlooien. De vlooien in de vacht van uw kat vermenigvuldigen zich snel. Uit de eitjes van vlooien komen naast vlooien maden ook lintwormeitjes. In de vlo made ontwikkelt dit lintwormeitje zich tot lintwormlarve. Zodra de vlooien eitjes zijn gelegd duurt het nog 6 tot 8 weken totdat ze uitkomen. Vervolgens zullen ze, inclusief lintwormlarve, op je kat springen. Zijn er geen huisdieren aanwezig, dan springen ze op mensen. Je kunt een vlooienbeet herkennen aan rode plekjes op je benen, die vaak erg jeuken. Voor de behandeling van lintwormen is het dus erg belangrijk om zowel de lintwormen als de vlooien aan te pakken.
Spoelwormen
Spoelwormen zijn de meest voorkomende inwendige parasieten bij katten. Ze leven in de dunne darm van je kat en kunnen wel 18 cm lang worden. Een besmetting is uitwendig moeilijk te zien omdat volwassen wormen zelden voorkomen in de ontlasting of in het braaksel. Ook de eitjes (ongeveer 200.000 per worm per dag) zijn niet te zien met het blote oog. Deze eitjes zijn zeer resistent tegen temperatuurschommelingen en schoonmaakmiddelen en ze kunnen maanden tot jaren besmettelijk blijven.
De meeste katten krijgen er mee te maken op jonge leeftijd. De spoelworm wordt niet alleen overgedragen via wormeitjes in de ontlasting van huisdieren maar ook rechtstreeks via moederpoes op kittens. Kitten kunnen geboren worden met spoelwormen. Volwassen katten vertonen bij een besmetting vaak geen symptomen. Besmette kittens krijgen vaak diarree en een opgezwollen buik, ze zijn mager en hebben dikwijls ook een groeiachterstand. Een moederpoes raakt ook gemakkelijk besmet via haar kittens. Je kunt besmetting wel voorkomen door zowel de moeder als de kittens regelmatig te ontwormen.