Steriliseren en castreren
Katten worden geslachtsrijp rond de leeftijd van 6 à 7 maanden. Vanaf dan kan de kattin gemiddeld 2 nestjes per jaar krijgen als ze gedekt wordt door een kater tijdens haar krolsheid.
Om de dracht te voorkomen raden wij dan ook aan om uw kater of kattin op tijd te laten castreren/steriliseren.
Voordelen om uw kattin te steriliseren zijn; geen ongewenste nestjes, geen krolsheid meer en ongemakken die ermee gepaard gaan (klagend miauwen, rusteloos gedrag, onzindelijkheid,weglopen, geen risico meer op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren en geen overdracht meer van bepaalde ziektes via geslachtsgemeenschap.
Voordelen om u kater te laten castreren zijn; geen seksueel gedrag meer, minder de neiging om weg te lopen, minder vecht incidenten met gepaarde ziekte infecties door wonden, minder sterke geur van de urine, minder kans op sproeien en onzindelijkheid.
Wij raden aan om uw kater en kattin voor de leeftijd van 5 maanden te laten castreren/steriliseren. In principe kan dit ook vroeger vanaf 700g lichaamsgewicht.
Operatie
Bij zowel een castratie als een sterilisatie wordt aan u gevraagd de kat 12 uur op voorhand geen eten te geven. Dit is belangrijk in verband met de anesthesie, anders kunnen de katten braken en verslikkingspneumonie krijgen die moeilijk te behandelen is.
Castratie en sterilisatie gebeurd onder algehele anesthesie. Dit betekend dat de dierenartsen op voorhand goed de conditie van uw kat moet inschatten.
Bij Vetocambre hebben we drie check up opties waaruit u kan kiezen.
- Check up 1 is een algemene klinische controle van uw huisdier.
- Check up 2 is een algemene klinische controle, urine analyse en bloedanalyse.
- Check up 3 is een algemene klinische controle, urine analyse, bloedanalyse, echo en Xray.
In deze check-up's wordt er gekeken naar de bloedspiegels van uw kat om ervoor te zorgen dat de lever en nieren normaal functioneren en de anesthetisch middel kunnen elimineren. Eiwit niveaus geven informatie over de binding met het medicijn.
Het bloed wordt ook gecontroleerd op tekenen van hormonale ziekte, diabetes, infectie of ontsteking. De echo en het radiografisch onderzoek zijn belangrijk om naar de grootte van de organen te kijken; hart, longen en nieren. Afhankelijk van de resultaten worden de risico's van de interventie ingeschat.
Zeker bij oudere katten of bij katten met een voorgeschiedenis is dit erg belangrijk.
De katten komen ’s morgens nuchter binnen (12 uur geen eten meer, drinken mag blijven staan). Tussen 16.00 en 19.00 kunnen de katten terug worden opgehaald. Wij raden aan de kat 10 dagen binnen te houden na de ingreep.
De ingreep zelf
Vetocambre beschikt over twee operatiezalen en drie operatietafels.
Beide operatiekamers beschikken over hoge kwaliteit monitoren en materialen om de operaties zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor de onderhouds anesthesie werken we met isofluraan, een zeer veilig anesthetisch gas dat ervoor zorgt dat de patiënten snel ontwaken.
Tijdens de narcose zorgen gespecialiseerde toestellen zoals een capnograaf en een pulsoximeter voor een nauwgezette monitoring. Alle patiëntjes krijgen eveneens een intraveneuze katheter en ze worden rustig wakker in de recovery die hiervoor speciaal is uitgerust. We hechten veel belang aan de preventie van postoperatieve pijnen.
Via een insnede op de buik worden bij kattinnen de eierstokken verwijderd. Enkel als we merken dat de baarmoeder er niet meer gezond uitziet (gevuld met vocht, cysten,…) wordt deze mee uitgehaald.
Daarna wordt de buik in 3 lagen dichtgehecht. Eerst de buikspieren dan de subcutis en daarna de huid. Bij de katers worden via een insnede op de balzak de teelballen verwijderd. De wonde wordt niet gehecht maar geneest vanzelf.
Na 10 dagen is er een controle bezoek. Hier worden de eventuele draadjes verwijderd en wordt er gekeken of alles in orde is met uw kat.