Tandverzorging is een zeer belangrijk onderwerp. Ongeveer 60% van de honden, katten en fretten ouder dan 2 jaar heeft een tandbehandeling nodig. Het gebit heeft een regelmatige verzorging nodig. Zonder verzorging ontstaat eerst tandplak en daarna tandsteen dat gepaard gaat met tandvleesontsteking. Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet, deze kunnen we niet met het blote oog zien.
Indien tandplak niet wordt verwijderd door reiniging, mineraliseert het en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is de bruine, harde aanslag die u op het gebit van uw huisdier kunt aantreffen. Tandsteen verdwijnt niet met een gewone poetsbeurt maar moet worden verwijderd door uw dierenarts met een ultrasoon detartratie toestel.
Hiervoor moet uw hond onder narcose gebracht worden. Op het tandsteen verzamelen zich vele bacteriën die dan tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Dit veroorzaakt een slechte mondgeur bij uw huisdier en leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën in de bloedcirculatie komen van deze organen. De vele bacteriën kunnen ook abcessen veroorzaken.
Het is dus heel belangrijk de vorming van tandsteen te voorkomen. Bij uw jaarlijks bezoek bij de dierenarts voor de inentingen zullen wij altijd het gebit van uw dier even controleren.
Hoe merkt u tandvleesaandoeningen bij uw dier op?
De adem van uw huisdier gaat steeds slechter ruiken. Uw huisdier heeft last van overmatig speeksel of moeite met eten. Indien dit het geval is, kunt u hier een afspraak maken. Zoals ook bij mensen, gaat het om een onderhoud dat volgens de individuele behoeften moet herhaald worden.
De behandeling
De behandeling gebeurt onder anesthesie en vereist het plaatsen van een tube in de luchtpijp om te voorkomen dat geïnfecteerde stukken tandsteen samen met het spoelwater in de longen terechtkomen. Eerst worden grote stukken tandsteen met een speciale tang verwijderd, indien het tandvlees rond de tand te ziek is wordt deze verwijderd. Daarna wordt met behulp van een ultrasoon apparaat, onder constante spoeling om het tandglazuur niet aan te tasten, het resterende tandsteen verwijderd. Daarna worden de tanden gepolierd door middel van een speciale pasta om de tanden zo gaaf mogelijk te krijgen. Hoe gaver de tanden zijn hoe langer het tandsteen wegblijft.
Tandsteen verwijdering gebeurt onder algehele anesthesie. Bij het toedienen van anesthesie zit altijd een risico verbonden, dit betekent dat de dierenartsen op voorhand goed de conditie van uw hond moet inschatten.
Bij Vetocambre hebben we drie check up opties waaruit u kan kiezen.
- Check up 1 is een algemene klinische controle van uw huisdier.
- Check up 2 is een algemene klinische controle, urine analyse en bloedanalyse.
- Check up 3 is een algemene klinische controle, urine analyse, bloedanalyse, echo en Xray.
In deze check-up's wordt er gekeken naar de bloedspiegels van uw hond om ervoor te zorgen dat de lever en nieren normaal functioneren en het anesthetisch middel kunnen elimineren. Eiwit niveaus geven informatie over de binding met het medicijn.
Het bloed wordt ook gecontroleerd op tekenen van hormonale ziekte, diabetes, infectie of ontsteking. De echo en het radiografisch onderzoek zijn belangrijk om naar de grootte van de organen te kijken; hart, longen en nieren. Afhankelijk van de resultaten worden de risico's van de interventie ingeschat.
Zeker bij oudere honden of bij honden met een medische voorgeschiedenis is dit erg belangrijk.
Voor een afspraak of bijkomende informatie in verband met onze diensten kan u altijd met ons contact opnemen.