Konijnen
Inwendige Parasieten
E.cuniculi staat voor Encephalitozoön cuniculi. Het is een veel voorkomende infectieziekte bij het konijn. Het komt over de hele wereld voor. De parasiet vormt sporen en deze komen via de urine van het konijn in de omgeving terecht. Via deze sporen wordt de infectie overdragen. De sporen van de parasiet komen in het lichaam via de darm en gaan vervolgens via de bloedbaan en lymfebanen naar meerdere organen. De parasiet gaat zich meestal lokaliseren in de nieren en de hersenen, en soms in de longen, lever en hartspier. De parasiet kan ook via de placenta doorgegeven worden als het konijn drachtig is, zodat de jongen al in de baarmoeder besmet worden.
De belangrijkste symptomen zijn neurologische problemen, zoals; verlammingen,een scheve kop en omvallen. Maar ook kan het zonder symptomen gaan. Heel zelden zijn er gevallen geweest dat E. cuniculi een infectie bij de mens heeft veroorzaakt, maar alleen bij mensen met verminderde weerstand.
Indien u meer wilt weten over parasieten bij konijnen maak dan hier een afspraak.
Uitwendige parasieten
Uitwendige parasieten zijn parasieten die aan de buitenkant van het dier leven, zoals bijvoorbeeld in de vacht.
Mijten
Er zijn veel soorten mijten, de bekendste mijten bij konijnen zijn oormijt en vachtmijt. Mijten zijn spinachtige insecten die met het blote oog niet te zien zijn. Veel konijnen hebben mijten zonder dat ze er last van hebben, pas als de weerstand afneemt komen er klachten. De besmetting van mijt kan komen door andere dieren of het hooi en stro. De mijten leven in de huid en zijn daar moeilijk te bestrijden. De meeste middelen tegen mijt doden niet de eitjes, daarom is herhalen van de behandeling van groot belang. Symptomen zijn witte schilfers, huidirritatie, krabben, kale plekken en korstjes. Indien u meer informatie wenst over mijten, neem dan gerust met ons contact op.
Oormijt
Oormijt leeft in de gehoorgang van het konijn. In de beginfase ontstaat er een witte, wasachtige oorsmeer. Als de oormijt er langere tijd zit ontstaat er dikke, zwart rode, korrelige afscheiding en de oorschelp komt vol met korsten te zitten. Het konijn heeft jeuk, hij zal schudden met zijn kop en krabben aan de oren. De oorschelp wordt dikker en roder. Als de oormijt onbehandeld blijft kan het zelfs uitbreiden tot een middenoorontsteking of hersenvliesontsteking. Uw konijn zal korsten hebben op het oor, kale plekken errond en last hebben van overmatig oorsmeer.
Vlooien
Vlooien zijn de kleine zwarte insecten die leven van het bloed van het konijn. Vlooien kunnen makkelijk van dier naar dier springen en leggen eitjes in de omgeving. Bij Vetocambre kunt u terecht voor meer informatie.
Let altijd op, sommige producten tegen vlooien bij katten en honden zijn schadelijk voor het konijn. Laat u dus altijd goed informeren.
Luizen
Ook luizen zuigen bloed en irriteren de huid van het konijn. Luizen leggen witte eitjes in de vacht van het konijn, in een donkere vacht zijn ze goed te zien. Omdat in tegenstelling tot de vlo, de luis zijn eitjes in de vacht legt is besmetting van andere dieren minder waarschijnlijk. Bij behandeling is het belangrijk dat de ligplek en de vacht goed wordt schoongemaakt. Vlooien en luizen kunnen andere ziektes overbrengen daarom is juiste bestrijding belangrijk.
Teken
Buitenkonijnen kunnen last van teken hebben. Teken vullen zich met het bloed van uw konijn. De teek zal opblazen en u kunt deze vinden in de vacht van uw konijn. Teken kunnen ziektes overbrengen, daarom is controle van de vacht belangrijk.
Myiasis
Natte vacht met huidbeschadiging of ontlasting aan de kont van het konijn zijn een broedplaats voor de blauw-groene vlieg. De vlieg legt zijn eitjes in de wondjes of in de ontlasting in de vacht. Zodra de eitjes uitkomen, kruipen de larven onder de huid van het konijn. Het is zeer pijnlijk en kan lijden tot de dood.